Vitamin E (Doğal bir antioksidan): Bir çorba kaşığı zeytinyağında - 1.6mg veya 2.3 IU
Bir çorba kaşığı
zeytinyağı, E Vitamini için tavsiye edilen günlük miktarın %8'ini
sağlar.
Vitamin K: En zengin K vitamini kaynakları yeşil, yapraklı sebzelerdir. Örneğin,
bir tabak ıspanak önerilen günlük miktarın 4-5 katını içerir. Zeytinyağı
gibi bitkisel yağlar ikinci en önemli kaynaktır.
Yağ Asitleri: Zeytinyağı, yağ
asitleri, vitaminler, uçucu bileşenler, suda eriyen bileşenler ve
mikroskopik zeytin parçacıklarından oluşan karmaşık bir bileşimdir.
Temel yağ asitleri Oleik ve linoleik asitlerdir.
Oleik asit tekli
doymamış yağlardandır ve zeytinyağının %55-85'ini oluşturur (Bafa Sızma
Zeytinyağı'nda %75).
Linoleik asit çoklu doymamış yağlardandır,
%3,5-21 arasındadır (Bafa Sızma Zeytinyağı'nda %8,4).
Yaklaşık
%0-1,5 arasında bulunan Linolenik asit ise çoklu doymamış yağlardandır
(Sızma zeytinyağında %0,92'nin altında kalması gerekmektedir. Bafa Sızma
Zeytinyağı'nda %0,6)
Antioksidanlar: Zeytinyağındaki polifenoller doğal antioksidanlardır. Antioksidanların
güneşyanığını iyileştirmeden kolesterol ve kan basıncını (tansiyon)
düşürmeye ve koroner hastalıklar riskini azaltmaya kadar pek çok önemli
etkisi olduğu bilinmektedir. Zeytinyağının her 10 gramı, 5 mg kadar
antioksidan içerirken, diğer bitkisel yağların pek çoğu hiç polifenol
içermez.